sobota 17. února 2024 | Adam Čuba

Aleksi Salonen: Zápasy se Vsetínem jsou vždy velká bitva, energii jsme měli díky podpoře fanoušků

Po vyhroceném duelu se Vsetínem se hodnocení se ujal finský obránce Aleksi Salonen, jenž v reprezentační přestávce doléčil zranění, vrátil se do hry a dnes zazářil dvěma nahrávkami. Zkušený obránce chválil bouřlivou podporu fanoušků, vrátil se k atmosféře derby i vlastním výkonům. „Jsou to vždy velké zápasy tyhle derby,“ začíná rozhovor s tím, že tohle české slovo si už zjevně bezpečně osvojil.

Aleksi, máme za sebou vítězné derby se Vsetínem. Co bys k zápasu řekl?

Jsou to vždycky velké zápasy tyhle derby, je v tom hodně emocí. Bylo to podobné jako první zápas se Vsetínem, který jsme doma odehráli, ten jsme vyhráli 5:4. Byl to docela kolotoč, každopádně si myslím, že jsme odehráli velmi dobré utkání. Byly tam i horší pasáže, kdy soupeř kontroloval hru, ale řekl bych, že jinak jsme byli lepší tým.

Dneska jsme dali čtyři góly, z toho dva z přesilovky, to je taky velké pozitivum, že?

Jo, měli jsme hodně šancí, gólů jsme klidně mohli dát i víc. Z využitých přesilovek máme velkou radost, je to hodně důležité. I směrem k play off, tam budeme přesilovky potřebovat.

Bylo dnešní vítězství hodně důležité pro psychiku?

Ano, je to velké vítězství. Navíc, porazit Vsetín není jednoduché. Bylo plný stadion, bylo do důležité pro nás a bylo to důležité i pro fanoušky. Jejich podporu potřebujeme.

Co bys řekl právě k podpoře fanoušků? Dnes jich přišlo přes 5 tisíc.

Dnes nás fanoušci podporovali opravdu skvěle, bereme z nich energii a i díky nim jsme dnes byli lepší. V poslední době kolem nás bylo hodně negativních emocí a já to chápu, výsledky byly v poslední době špatné. Já jsem taky velký hokejový fanoušek. Když jsem byl mladší a JYP (Jyväskylä) prohrálo, taky jsem byl naštvaný. Takže rozumím tomu, mohou klidně protestovat. Já bych je ale moc chtěl zpět na stadionu, doufám, že tomu pomůže dnešní výhra.

Je tvoje příprava před derby jiná, než před jinými zápasy?

Už jsem na to zvyklý. Jak tady, tak doma ve Finsku, kde jsem hrál za Tapparu, ta hrává derby s Illvesem. Možná je to trošku jiné z pohledu psychiky, člověk se musí připravit na velkou bitvu, souboje a tak dále. Fyzicky ale dělám pořád to samé, snažím se hlavně dobře rozcvičit.

Máš za sebou třetí utkání po zranění. Jak se cítíš?

Každým zápasem je to lepší a lepší. Se Slavií to nebylo nic moc, tři týdny jsem v podstatě nesportoval a najednou jsem byl rychle zpět v zápase. Ale snažím se zlepšovat, trošku zesílit a na play off budu připraven.

Zbývá pár posledních zápasů. Začínáš už pomalu sledovat tabulku?

Nevím úplně přesně jak to teď vypadá. Je ale jasné, že to bude hodně těsné. Náš jasný cíl je šestka, možná se ještě pokusíme zacílit na čtvrté místo. Ale především se soustředíme na šestku.