pátek 18. října 2024 | Redakce

Dva dny, dva zápasy! Berani jedou poměřit síly s Dynamem a Slavií

Přetlačení přerovských Zubrů bylo osmou zlínskou výhrou a Berani se tak blíží k novému klubovému rekordu! Tým je v dobré náladě a motivován k dalším obhajobám první příčky. Nyní Zlínské čeká zatím nejtěžší etapa letošní sezóny – dva soupeři ve dvou dnech! Sobotní zápas s HC Dynamo Pardubice B začíná na Zimním stadionu v Chrudimi v 17:00 a nedělní utkání v Edenu proti HC Slavii Praha startuje již v 15:00.

Od vzniku samostatných českých hokejových lig v roce 1993 byla nejdelší zlínská vítězná šňůra natažena na devět výher a to na podzim 2004. Nyní je na svěřencích Jána Pardavého, aby tento rekord prolomili a posunuli laťku co nejvýše.

Pardubické béčko znovuožilo pěti výhrami

Po zářijovém fiasku, kdy prvoligové Dynamo uhrálo pouhé dva body, nastal šokující obrat a pardubická rezerva vyhrála pětkrát v řadě. Padla až ve středečním souboji s Porubou a s 16 body drží 9. místo. To však nebere béčku Dynama smutné prvenství – dlouhodobě se potýkají s nejnižší návštěvností v lize, která kolísá okolo dvou set diváků na zápas. Také jde o nejtrestanější tým s celkovým součtem 190 trestných minut.

Pardubice pro letošní sezónu připravily nejméně změn v kádru z celé první ligy. Z mála nových posil je v popředí jistě nadějný třiadvacetiletý gólman Jakub Vondraš, který zazářil na letošním mistrovství světa juniorů, kde Češi brali bronz. Mimoto o patro níže sestoupil zkušený obránce extraligového Dynama Jan Kolář. V ofenzivě se pak našlo místo pro nadějné juniory. Kupříkladu pro navrátilce z kanadské ligy Františka Formánka, kde loni nastřílel 20 gólů, anebo gdaňské levé křídlo Adriana Gromadzkina, odzkoušeného již v pardubické mládeži. Pozornost si zaslouží také návrat útočníka Dominika Hrníčka, který porazil rakovinu a vrací se opět do hry.

Berani se s béčkem Dynama setkávají třetí sezónu a už první střety přinesly vyrovnané souboje, u kterých zůstalo. Loni byli úspěšnější Zlínští, ve všech třech vítězstvích ale šlo o pověstný křehký jednogólový náskok.

Slávistická hvězda září jasněji než loni

Zatímco v minulé sezóně poznávala pražská Slavie spíše nižší příčky, letos se dere nahoru. Je na třetím místě s 22 body a na druhý Vsetín ztrácí jediný bod. Momentálně také drží rekord sezóny – svými sedmi góly vypálenými proti Jihlavě si zapsala zatím nejvyšší výhru v lize.

Červenobílá soupiska má za sebou rozsáhlou rekonstrukci. Tým Aleše Tottera zaznamenal čtrnáct odchodů a na dresy Sešívaných přibylo osm nových jmen. Pro zlínského fanouška bude jistě nejzajímavější jméno Martin Novák. Pětatřicetiletý útočník patřil loňskou sezónu mezi Berany a s 27 body odcházel jako nejproduktivnější hráč týmu. Mezi pražskými nováčky vyniká také brankář Oldřich Cichoň, loni se v dresu Litoměřic stal nejlepším gólmanem play-off a potrápil i zlínské útočníky. Z extraligy pak přichází například karlovarský centr Roman Přikryl, který loni vypomáhal Baníku Sokolov. V dresu Slavie již zvládl asistovat jedenácti gólům.

Byla to právě Slavia Praha, kterou Zlín porazil v extraligovém play-off roku 2004 a stal se tak poprvé v historii mistrem republiky. Nyní jsou oba kluby o soutěž níže s ambicemi vrátit se na hokejové výsluní. Za poslední dvě sezóny, kdy můžeme po mnohaleté pauze zase porovnávat výkonnosti se Sešívanými, zvítězili pražští hokejisté nad těmi zlínskými pouze dvakrát. Letos jsou však ve zcela jiné formě, Berani však také.

Oba zápasy bude možné sledovat živě on-line na Hokejka.tv.

Slovo z kabiny

„Klidně se nám může podařit vyhrát oba dny, i když to bude nesmírně těžké. Myslím, že na to máme, navíc ve sportu je možné všechno. Důležité je nepřestat makat a zůstat pokorný.“

Michal Gago, útočník RI OKNA Berani Zlín

Statistiky týmů v aktuální sezóně

RI OKNA Berani Zlín Maxa liga 2024/25 HC Dynamo Pardubice „B“
1. místo Umístění v tabulce 9. místo
26 bodů Celkové skóre 16 bodů
25.00% Úspěšnost přesilovek 17.65%
89.74% Úspěšnost oslabení 84.44%
113 Bloky celkem 80
107 Trestné minuty 190
Lukáš Válek - 12 bodů (1+11) Nejproduktivnější hráč Lukáš Žálčík - 10 bodů (7+3)
Aleksi Salonen – 5 bodů (2+3) Nejproduktivnější obránce Martin Švec - 7 bodů (1+6)
Jaromír Kverka - 6 branek Nejlepší střelec Lukáš Žálčík - 7 branek
Lukáš Válek – 11 asistencí Nejlepší nahrávač Martin Švec - 6 asistencí
Michal Gago (+6) +/- Karel Nedbal (+5)
Pavel Sedláček (12) Bloky Jan Kolář (10)
Daniel Huf (92.89%)
Jaroslav Pavelka (93.18%)
Úspěšnost zákroků David Honzík (90.32%)
Jakub Vondraš (89.31%)
Tomáš Vomáčka (93.62%)

Statistiky týmů v aktuální sezóně

RI OKNA Berani Zlín Maxa liga 2024/25 HC Slavia Praha
1. místo Umístění v tabulce 3. místo
26 bodů Celkové skóre 22 bodů
25.00% Úspěšnost přesilovek 22.86%
89.74% Úspěšnost oslabení 71.43%
113 Bloky celkem 112
107 Trestné minuty 90
Lukáš Válek - 12 bodů (1+11) Nejproduktivnější hráč Roman Přikryl – 11 bodů (0+11)
Aleksi Salonen – 5 bodů (2+3) Nejproduktivnější obránce Jan Holý - 8 bodů (2+6)
Jaromír Kverka - 6 branek Nejlepší střelec Matěj Beran - 10 branek
Lukáš Válek – 11 asistencí Nejlepší nahrávač Roman Přikryl – 11 asistencí
Michal Gago (+6) +/- Jan Holý (+7)
Pavel Sedláček (12) Bloky František Hrdinka (12)
Daniel Huf (92.89%)
Jaroslav Pavelka (93.18%)
Úspěšnost zákroků Jan Růžička (92.45%)
Paavo Hölsä (89.94%)
Oldřich Cichoň (90.79%)